"ΜΙΚΡΑΣΙΑ… φεύγαμε και για σένα λέγαμε" στο Ηρώδειο

«ΜΙΚΡΑΣΙΑ… φεύγαμε και για σένα λέγαμε»

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία του περασμένου χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας τίμησε τις ρίζες της στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9.00 το βράδυ η μουσικοχορευτική εκδήλωση υπό τον τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑ… φεύγαμε και για σένα λέγαμε» πραγματοποιήθηκε στο αρχαίο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, ώστε ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, να γνωρίσουν μέσα από το τραγούδι και τον χορό τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας. 

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το βράδυ της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση «Μικρασία: Φεύγαμε και για σένα λέγαμε», που διοργάνωσε η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας θέλοντας να τιμήσει τις ρίζες της. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ από πολύ νωρίς βρισκόταν εκεί για να υποδεχθεί και να καλωσορίσει τους θεατές.

Παρέστησαν, επίσης, Μητροπολίτες από την Εκκλησία της Ελλάδος, από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, υπουργοί, βουλευτές, καλλιτέχνες. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού ήταν ασφυκτικά γεμάτο συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη επιτυχία του περασμένου χειμώνα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το κοινό απόλαυσε μια δίωρη μουσικοχορευτική εκδήλωση, η οποία του γέννησε θύμησες των εποχών εκείνων, του πολιτισμού, του ύφους και των χορών από τις πατρίδες που χάθηκαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν.

Ήταν μία εκδήλωση μνήμης και τιμής στις ρίζες των προγόνων, στους ανθρώπους που με κόπο προσπάθησαν να ξαναχτίσουν μετά τη μικρασιατική καταστροφή τη ζωή τους. Εκείνους που πριν από ενενήντα τέσσερα χρόνια έφυγαν εκδιωγμένοι από τη Μικρά Ασία και ξαναέχτισαν τη ζωή τους στις περιοχή της Αθήνας, στη Νέα Ιωνία και στη Φιλαδέλφεια, όπως ο Μητροπολίτης Πατάρων Μελέτιος και ο Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Αρβανίτη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της λεγομένης οικονομικής κρίσης. Πρόσωπα και πράγματα της Μικράς Ασίας τείνουν να διαγραφούν από τη μνήμη των περισσότερων. Η παρουσία σας όμως, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Πρώτου πολίτου του Έθνους μας, στην παρούσα εκδήλωση μνήμης και τιμής διατρανώνει ξεκάθαρα ότι δεν ενστερνίζεστε τις ιδέες περί συνωστισμών και ειρηνικών ανταλλαγών».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη και ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και τους συντελεστές της εκδήλωσης και υπογράμμισε πως «τέτοιες εκδηλώσεις δεν χρειάζονται λόγια. Τα συναισθήματα είναι εκείνα που πλημμυρίζουν την καρδιά μας. Μας προβληματίζουν και μας δίνουν κουράγιο. Τέτοια ωραία πράγματα στην πατρίδα μας γιατί να τα ψαλιδίζουμε;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε «έχουμε τόσο περιεχόμενο και τόσο πολιτισμό και θέλουμε να βλέπουμε ξεροπήγαδα άλλων χωρών;».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν νέοι, σπουδαίοι καλλιτέχνες και χορευτικές ομάδες, αλλά και σύλλογοι που φέρουν τη σφραγίδα του μικρασιατικού πολιτισμού και μας ταξίδεψαν στη Σμύρνη, την Πόλη, την Καππαδοκία και τον Πόντο. 150 χορευτές, ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Σοφίας Σπυράτου ταξίδεψαν το κοινό μέσα από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Ένα πολιτισμικό ταξίδι μουσικής και χορού, το οποίο αναδείκνυε ταυτόχρονα τα κείμενα των μεγάλων λογοτεχνών και ποιητών που ανέδειξε αυτός ο τόπος όπως οι: Διδώ Σωτηρίου, Φώτης Κόντογλου, Γιώργος Σεφέρης, Ηλίας Βενέζης και άλλες σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού μας.

 

Αφηγητές: Λήδα Πρωτοψάλτη, Σπύρος Παπαδόπουλος

Τραγουδούν: Ζαχαρίας Καρούνης, Χαριτίνη Πανοπούλου, Λυδία Σέρβου, Παναγιώτης Σδούκος

Σκηνική Επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Ζαχαρίας Καρούνης

Έπαιξαν:

Αρκαδόπουλος Αλέξανδρος : Κλαρίνο

Γιώργος Μαρινάκης : Βιολί

Πάνος Δημητρακόπουλος : Κανονάκι

Στέλλα Βαλάση : Σαντούρι

Γιώργος Παππάς : Ούτι, λαούτο

Μανούσος Κλαπάκης : Κρουστά

Συμμετείχαν:

- Μικτή Χορωδία Συνδέσμου Αλαγιωτών

- Βυζαντινός Χορός της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ν.Ιωνίας και Φιλαδελφείας υπό τη διεύθυνση Αρχ. Μουσικοδιδασκάλου της ΜΤΧΕ κ. Χάρη Ντραβάνογλου

Χορευτικές Ομάδες:

- Χορευτική Ομάδα Ενορίας Παναγίας Πρασίνου Λόφου Ν. Ηρακλείου

- Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού

- Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας

- Χορευτικός Όμιλος ΕΙΡΗΝΗ Ηρακλείου Αττικής

Λύκειο Ελληνίδων Π.τ.Χ Νέας Ιωνίας

 

Με τη συνεργασία του Κε. Μι. Πο και των Μικρασιατικών Συλλόγων Ν. Ιωνίας.