Τραγουδώ και θυμάμαι, χορεύω κι ανασταίνομαι...


Μια παράσταση αλλιώτικη από τις άλλες, μια παρουσίαση με έντονα συγκινησιακό φορτίο, μια βραδιά με ανάμεικτα συναισθήματα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την προσπάθεια του Χορευτικού Εργαστηρίου Ν. Ιωνίας (ΟΠΑΝ), να φέρει κοντά του έστω και νοερά κάποιον που λείπει τόσο αισθητά

Το Σάββατο 13 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης παρουσιάστηκε από το Χορευτικό Εργαστήρι Δήμου Ν. Ιωνίας η παράσταση με τίτλο «Μορφές και Ρόλοι της λαϊκής μας παράδοσης».

Οι δάσκαλοι Δ. Μήτσης και Μ. Ζήβα χωρίς να ξεφύγουν από το παραδοσιακό ύφος στις μελωδίες, στους χορούς, στα δρώμενα, παρουσίασαν μορφές και ρόλους μέσα στο χρόνο. Η Χίος, η Νάουσα, η Κάλυμνος, η Καρδίτσα, η Νάξος, η Ορεστιάδα και τόσες άλλες περιοχές ζωντάνεψαν μέσα από τον ξενιτεμένο, το γενίτσαρο, το μηχανικό και το βλάμη, τον κορδελάτο και τη μπάμπω και τόσες άλλες μορφές.

Ξεχωριστή φιγούρα, με κεντρική θέση στην παράσταση ο ρόλος του φίλου. Ο φίλος στο χορό, στην παρέα, στη χαρά και στα δύσκολα, ο δικός τους φίλος, ο Τάκης τους.

Όλοι οι συμμετέχοντες χόρεψαν, τραγούδησαν, θυμήθηκαν με σεμνότητα και σεβασμό και το κοινό χειροκρότησε δυνατά και παρατεταμένα.

Με τη μουσική τους μας ταξίδεψαν οι Γιάννης Παυλόπουλος στο βιολί, Θοδωρής Τασούλας στο κλαρίνο, Κώστας Μήτσιος στο λαούτο, Ανδρέας Παππάς στα κρουστά, Βασίλης Γραμματικός στη γκάιντα. Τη περιοχή της Νάουσας συνόδευσε η φημισμένη οικογένεια των Ψαθάδων (Βαγγέλης, Δημήτρης στο ζουρνά και Βαγγέλης στο νταούλι).

 

photo by Kokkinakis N.