Μια περιπλάνηση στην παράδοση των Γκαγκαβούζηδων

Στο Σπίτι του Χορού "Δόρα Στράτου"

Για μια ακόμη φορά το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας βρέθηκε στο Σπίτι του Χορού του Θεάτρου Δόρας Στράτου, παρουσιάζοντας εκτενώς τη μουσικοχορευτική και λαογραφική παράδοση της Νέας Οινόης Ορεστιάδας, την ιδιαίτερη, μουσικά, χορευτικά και ιστορικά, περιοχή των Γκαγκαβούζηδων. Εισηγητές ήταν οι χοροδιδάσκαλοι Δημήτρης Μήτσης και Μάνθα Ζήβα, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ιστορικά, γεωγραφικά και ευρύτερα πολιτιστικά στοιχεία της συγκεκριμένης περιοχής, συνδέοντάς τα άμεσα με την επιρροή τους στις μουσικές, τα τραγούδια και τους χορούς των Γκαγκαβούζηδων.

Ένας μεγάλος αριθμός χορευτών παρουσίασε χορευτικές ενότητες της περιοχής, ενώ παράλληλα τραγούδησαν στο ιδιότυπο γλωσσικό ιδίωμα των Γκαγκαβούζηδων, με τη συνοδεία του δεξιοτέχνη Βασίλη Γραμματικού στους ήχους της γκάιντας.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς διαλέξεων που διοργανώνονται με τίτλο "Χορός και πολιτισμός" με κύριο σκοπό την παροχή ειδικευμένων γνώσεων σε δασκάλους χορού, χορογράφους, ιστορικούς, λαογράφους, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Την παρουσίαση παρακολούθησε μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Μαριγούλα Κρητσιώτη.

Δείτε πληροφορίες από την προηγούμενη παρουσίαση μας στο Σπίτι του Χορού "Δόρα Στράτου":

Μουσικοχορευτικό ταξίδι στην Καππαδοκία

Δείτε φωτογραφίες από την διάλεξη ΕΔΩ