Σεμινάριο για το Ρουμλούκι

«…αρκεί να χορεύεις με την καρδιά σου, ν’ ακούς το νταούλι και να χορεύεις»

 Μεγάλη ανταπόκριση είχε το δεύτερο κατά σειρά σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από το Χορευτικό Εργαστήρι Δήμου Ν. Ιωνίας και ήταν αφιερωμένο στην περιοχή του Ρουμλουκίου.

 Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο πλέον ειδικός γύρω από την παράδοση της συγκεκριμένης περιοχής του Νομού Ημαθίας, ο κ. Αχιλλέας Τσιάρας. Με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο παρουσίασε αρκετούς από τους χορούς που έχουν καταγραφεί στο Ρουμλούκι, δείχνοντας παράλληλα οπτικοακουστικό υλικό από ντόπιους ηλικιωμένους χορευτές που διέδωσαν τη χορευτική παράδοση στους νεότερους.

 Πίσω από κάθε χορό κρύβεται μια ιστορία, προσωπική ή τοπική και ο κ. Τσιάρας έντυσε την παρουσίασή του με την αφήγηση, κάνοντας το σεμινάριο ακόμη και ελκυστικό για τους χορευτές που το παρακολουθούσαν. Μάλιστα τόνισε ότι «τα βήματα δεν έχουν τόση σημασία, αρκεί να χορεύεις με την καρδιά σου, ν’ ακούς το νταούλι και να χορεύεις»

 Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η «γνωριμία» με την ξεχωριστή παραδοσιακή ενδυμασία του Ρουμλουκίου, που φορούσαν οι γυναίκες. Ο κ. Τσιάρας έντυσε μια κοπέλα με αυθεντικά κομμάτια που σώζονται χρόνια τώρα και με κοσμήματα ιδιαίτερης αξίας. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε ο περίτεχνος κεφαλόδεσμος, ο οποίος αποτελούνταν από αρκετές στρώσεις μαντιλιών, από κοσμήματα και ποικίλα στολίδια.