Σεμινάρια για τους Μάρηδες του Έβρου

 Μια αναλυτική παρουσίαση στους χορούς και τα τραγούδια που αναφέρονται στην περιοχή των Ασβεστάδων του Έβρου παρουσίασε ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ακριτών Αλεξανδρούπολης Θανάσης Στράτος στη χορευτική ομάδα του Χορευτικού Εργαστηρίου. Ο κ. Στράτος εξήγησε και διέκρινε τα ιδιαίτερα βηματικά και κινητικά χαρακτηριστικά των χορών των Μάρηδων, μίλησε για την τελετουργία του χορού στο γλέντι και τέλος τραγούδησε τραγούδια που συναντώνται στην εν λόγω περιοχή της Θράκης.

Τον ευχαριστούμε θερμά για την παρουσίαση του

Φωτογραφίες από το Σεμινάριο:

Read more: Σεμινάρια για τους Μάρηδες του Έβρου

Με ζαγορίσιο αέρα...

  Μια ακόμη ενδιαφέρουσα μουσικοχορευτική συνάντηση πραγματοποίηθηκε στο Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας, λίγο πριν την ολιγοήμερη ανάπαυλα των διακοπών του Πάσχα. Τόπος αυτής της «νοερής» συνάντησης, το Ζαγόρι Ιωαννίνων, μια περιοχή με πλούσια παράδοση, ξεχωριστές μελωδίες και ιδιαίτερο χορευτικό ύφος.

Ο Νίκος Καμπέρης, υπεύθυνος διδασκαλίας του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η ΠΙΝΔΟΣ» και χορευτές του Συλλόγου προσπάθησαν να μεταδώσουν το βίωματικό στοιχείο της ζαγορίσιας χορευτικής και μουσικής παράδοσης.

Read more: Με ζαγορίσιο αέρα...

Η Σκύρος συναντάει τον Πύργο Υπάτης

   Μια ξεχωριστή βραδιά με ιδιαίτερες παρουσίες και ενδιαφέρον περιεχόμενο, διοργάνωσε το Χορευτικό Εργαστήρι Δήμου Νέας Ιωνίας με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η πρόθεση των δασκάλων να τιμήσουν δύο κυρίες που διακρίνονται για την αγάπη και την πολύτιμη προσφορά στις παραδόσεις των τόπων καταγωγής τους.

Μια και η μία εκ των δύο, η κ. Ανδριοπούλου Ειρήνη, δεν κατάφερε να παρεβρεθεί για λόγους υγείας, η εκδήλωση ξεκίνησε με μια αναφορά στο θέμα που εκείνη θα προσέγγιζε, τη σύνδεση των αρχαίων δρώμενων με τις πρόσφατες παραδοσιακές καταγραφές με επίκεντρο τα αποκριάτικα δρώμενα.

Read more: Η Σκύρος συναντάει τον Πύργο Υπάτης

"Αρχαιογνωσία και λαογραφία"

   Το εφηβικό και νεανικό τμήμα του Χ.Ε. παρακολούθησε την ομιλία της Κυρίας Ευφροσύνης Μαρσέλου με θέμα τα επιβιώματα των αρχαίων εκδηλώσεων στις διάφορες μορφές έκφρασης στις λαϊκές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο των Αποκρεών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πληροφορίες για τα "Ανθεστήρια", να δουν εικόνες από αρχαία προσωπεία και μεταμφιέσεις και να τα συσχετίσουν με τα λαϊκά δρώμενα που συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Την ομιλία ακολούθησε μια πολύ όμορφη συζήτηση ανάμεσα στα παιδιά και την ομιλήτρια, η οποία όχι μόνο ήταν πρόθυμη να λύσει τις απορίες που δημιούργησαν οι πληροφορίες που μετέδωσε στους νέους χορευτές, αλλά άνοιξε το δρόμο και για μελλοντικές συζητήσεις!

Read more: "Αρχαιογνωσία και λαογραφία"

Μια περιπλάνηση στην παράδοση των Γκαγκαβούζηδων

Στο Σπίτι του Χορού "Δόρα Στράτου"

Για μια ακόμη φορά το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας βρέθηκε στο Σπίτι του Χορού του Θεάτρου Δόρας Στράτου, παρουσιάζοντας εκτενώς τη μουσικοχορευτική και λαογραφική παράδοση της Νέας Οινόης Ορεστιάδας, την ιδιαίτερη, μουσικά, χορευτικά και ιστορικά, περιοχή των Γκαγκαβούζηδων. Εισηγητές ήταν οι χοροδιδάσκαλοι Δημήτρης Μήτσης και Μάνθα Ζήβα, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ιστορικά, γεωγραφικά και ευρύτερα πολιτιστικά στοιχεία της συγκεκριμένης περιοχής, συνδέοντάς τα άμεσα με την επιρροή τους στις μουσικές, τα τραγούδια και τους χορούς των Γκαγκαβούζηδων.

Read more: Μια περιπλάνηση στην παράδοση των Γκαγκαβούζηδων

Page 1 of 2