2010 Στου χρόνου τα γυρίσματα, χοροί και παιχνιδίσματα...

Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010, στις 7 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, το Χορευτικό Εργαστήρι του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ν. Ιωνίας, παρουσίασε την ενότητα «Στου χρόνου τα γυρίσματα χοροί και παιχνιδίσματα…..».

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ν. Ιωνίας, καλωσόρισε τους καλεσμένους τονίζοντας «ότι το Χορευτικό Εργαστήρι θα μας εκπλήξει ευχάριστα σήμερα παρουσιάζοντας ένα κύκλο τραγουδιών και δρώμενων που δεν έχει τολμήσει άλλη φορά, ενώ ευχαρίστησε τους χορευτές για τις χιλιάδες ώρες που αναλίσκουν στις πρόβες και στη μάθηση»  

Στη 3ωρη παράσταση που ακολούθησε, οι θεατές που κατέκλυσαν ασφυκτικά το Δημοτικό Θέατρο, είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν εκτός από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, δρώμενα από την λαϊκή μας παράδοση όπως παρουσιάζονται στα διάφορα μέρη της πατρίδας μας αλλά και των αλησμόνητων πατρίδων κατά ημερολογιακή σειρά των μηνών του έτους.

 

Ετσι παρουσιάστηκαν κατά σειρά οι περιοχές : Φάρασσα Καππαδοκίας, Νέο Μοναστήρι Δομοκού, Λέρος, Φλάμπουρο Σερρών, Χάλκη, Κουκλέσι Ιωαννίνων, Κύθνος, Κρόκος Κοζάνης, Λέσβος, Κύπρος, Καισάρεια Καππαδοκίας, Πόντος-Παναγία Σουμελά, Νομός Εβρου, Ζάκυνθος, Φλώρινα.

Πάνω από 150 χορευτές από όλες τις ηλικίες του Χορευτικού Τμήματος, με δεκάδες παραδοσιακές στολές από τις προαναφερθείσες περιοχές έδωσαν χρώμα και παλμό στη μουσικοχορευτική παράσταση.

Ενδιάμεσα της εκδήλωσης προβλήθηκαν ντοκυμαντέρ από ήθη και έθιμα της πατρίδας μας, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης όλοι οι χορευτές ανέβηκαν στη σκηνή και έκλεισαν την εκδήλωση χορεύοντας με τις εντυπωσιακές τους φορεσιές παραδοσιακά τραγούδια.

Την εκδήλωση «μουσικά» έντυσαν το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «ΕΠΤΑΣΗΜΟ» (Βαγ. Παπαναστασίου – κλαρίνο, φλογέρα, Ιάκωβος Ηλιάδης-λαούτο, Βαγγέλης Σαραντίδης-βιολί και Λάζαρος Ακριβόπουλος-κρουστά) ο Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι-τραγούδι) και επιπλέον μουσικοί από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας.