2014 Ιωνίας Ήχοι

 Από την Ιωνία της Μικράς Ασίας στη Νέα Ιωνία του σήμερα!

Μια παράσταση αφιέρωμα στην εξέλιξη της πόλης της Ν. Ιωνίας από την άφιξη των προσφύγων μέχρι σήμερα, πραγματοποίησε το Χορευτικό Εργαστήρι στο Άλσος Βεϊκου, τιμώντας έτσι τους διαφορετικούς πληθυσμούς που πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη. 

Φέτος έχοντας ήδη συμπληρωθεί 80 χρόνια από την ίδρυση της πόλης δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη χρονική συγκυρία για να παρουσιαστεί το β’ μέρος της εκδήλωσης που αφορά στην ιστορία της Ν. Ιωνίας. Το πρώτο μέρος που είχε προηγηθεί δυο χρόνια πριν είχε θέμα την καταστροφή, τον ξεριζωμό, τις μετακινήσεις, ενώ το δευτερο που παρουσιάστηκε φέτος, τη θεμελίωση, την εγκατάσταση των πληθυσμών, τη δημιουργία. Για όλα αυτα μίλησε στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ του Δήμου Ν. Ιωνίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

 

Στη συνέχεια μπροστά από τα μάτια των θεατών πέρασαν χορευτές που μετουσίωναν τις ομάδες εκείνες των ανθρώπων που τόσο διαφορετικοί, ενώθηκαν για έναν κοινό σκοπό, να φτιάξουν τον τόπο τους όσο καλύτερο για να ζήσουν. Οι κάτοικοι διαφόρων προσφυγικών περιοχών όπως το Μελί, η Βηθυνία, η Ίμβρος, η Σινασσός, η Φρυγία, ο Πόντος αλλά και εσωτερικοί μετανάστες, Ρουμελιώτες, Ηπειρώτες, Επτανήσιοι, Λέσβιοι, Θρακιώτες, Θεσσαλοί, Κρήτες, εκπροσωπήθηκαν επάξια μέσα από χορούς και τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας τους.

Παράλληλα τιμήθηκε κι ένας για πολλά χρόνια κάτοικος της Ν. Ιωνίας καταξιωμένος καλλιτέχνης της θρακιώτικης παράδοσης, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης. Την επιμέλεια της παράστασης είχαν οι αεικίνητοι δάσκαλοι του Χορευτικού Δημήτρης Μήτσης και Μάνθα Ζήβα και τους χορευτές πλαισίωσε πολυμελής ορχήστρα από τους διακεκριμένους μουσικούς: 

Θοδωρής Τασούλας (κλαρίνο, φλογέρα)
Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί, τραγούδι)
Κώστας Παπαπροκοπίου (λαούτο)
Αντρέας Παππάς (κρουστά)
Μάνος Κουτσαγγελίδης (κανονάκι, τραγούδι)
Δημήτρης Καρασσαβίδης (ποντιακή λύρα, τραγούδι)
Δημήτρης Μπάκος (γκάιντα)
Παντάκης Γιάννης (κιθάρα, τραγούδι)
Δημόκριτος Μητσοτάκης (κρητική λύρα)
Νεκτάριος Χατζηδάκης (κρητικό λαούτο)
και η δικιά μας Αλεξάνδρα Κατσαρού (τραγούδι)

Έντονη ήταν η παρουσία μελών από  τα Δ.Σ. των συλλόγων της πόλης όπως ο Σύλλογος  Μικρασιατών : Η Καππαδοκία, Ποντίων : Η  Σινώπη,  Αλαγιωτών, Ηπειρωτών, Ρουμελιωτών, Ζακυνθίων, Θεσσαλών, η Παλλεσβιακή Ένωση , ο Σύλλογος Φίλων  Σ. Καζαντζίδη κ.ά.

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Φ. Τσομπάνογλου, ο Π. Μανούρης, η Δ. Θωμαΐδου, ο Α. Καρβουνιάρης και η Γ. Τσοπανίδου.

Σύντομα θα προστεθούν φωτογραφίες και video

Χάρτης του θεάτρου: