2014 Ιωνίας Ήχοι

 Από την Ιωνία της Μικράς Ασίας στη Νέα Ιωνία του σήμερα!

Μια παράσταση αφιέρωμα στην εξέλιξη της πόλης της Ν. Ιωνίας από την άφιξη των προσφύγων μέχρι σήμερα, πραγματοποίησε το Χορευτικό Εργαστήρι στο Άλσος Βεϊκου, τιμώντας έτσι τους διαφορετικούς πληθυσμούς που πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη. 

Φέτος έχοντας ήδη συμπληρωθεί 80 χρόνια από την ίδρυση της πόλης δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη χρονική συγκυρία για να παρουσιαστεί το β’ μέρος της εκδήλωσης που αφορά στην ιστορία της Ν. Ιωνίας. Το πρώτο μέρος που είχε προηγηθεί δυο χρόνια πριν είχε θέμα την καταστροφή, τον ξεριζωμό, τις μετακινήσεις, ενώ το δευτερο που παρουσιάστηκε φέτος, τη θεμελίωση, την εγκατάσταση των πληθυσμών, τη δημιουργία. Για όλα αυτα μίλησε στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ του Δήμου Ν. Ιωνίας, κ. Λουκάς Χριστοδούλου.

 

Read more: 2014 Ιωνίας Ήχοι

2013 Χορευτικό Εργαστήρι, 20 χρόνια και...

Το Χορευτικό Εργαστήρι, έκλεισε αισίως 20 χρόνια ύπαρξης και συνεχούς δράσης. Σ΄αυτά τα είκοσι χρόνια λοιπόν, τα μέλη και οι δάσκαλοί του, αφιέρωσαν την τρίτη σε σειρά εκδήλωση για φέτος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ανοικτό θέατρο του άλσους Βεϊκου, την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση περιελάμβανε χορούς και τραγούδια από την περιοχή της Ικαρίας, της Ανατολικής Ρωμυλίας (Μαυροθαλασσίτικα), της Κεφαλονιάς, της Αργιθέας Καρδίτσας, της Χίου, των Κυθήρων, της επαρχίας Τριγώνου Έβρου, των Βλάχων Σερρών, της χερσονήσου της Ερυθραίας Μικράς Ασίας και από τον Κινίδαρο της Νάξου.

Την εκδήλωσή μας πλαισίωσαν οι μουσικοί:
Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο), Βαγγέλης Σαραντίδης (βιολί), Ιάκωβος Ηλιάδης (λαούτο), Λάζαρος Ακριβόπουλος (κρουστά), Ηλίας Γάκος (τραγούδι), Γραμματικός Βασίλης (γκάιντα), ενώ είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε την Γιώτα Γρίβα, η οποία μας τραγούδησε τους σκοπούς της Αργιθέας.

 

 

Read more: 2013 Χορευτικό Εργαστήρι, 20 χρόνια και...

2012 Κάμετε τόπο στο χορό

Το Χορευτικό Εργαστήρι πραγματοποίησε με επιτυχία το πρόγραμμα καθ΄όλη τη σχολική χρονιά, διοργανώσε ποικίλες εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου και συμμετείχε σε εκδηλώσεις που σκοπό έχουν τη διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς τόσο στο εσωτερικό του Δήμου μας, αλλά και σε άλλες περιοχές. Την αρχή των τελικών παρουσιάσεων έκαναν τα παιδικά και εφηβικά τμήματα, που τη φετινή χρονιά διπλασιάστηκαν σε αριθμό, στο ανοικτό θεατράκι της πλατείας Μακελλαράκη, το Σάββατο 9 Ιουνίου. Στην εκδήλωση που συμμετείχαν πάνω από 160 μικροί χορευτές, παρουσιάστηκαν χοροί αλλά και δρώμενα από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Τη σκυτάλη πήραν τα τμήματα των ενηλίκων που στις 27 Ιουνίου , παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από την Σάμο, Φωκίδα, Μεταξάδες Έβρου, Μέγαρα , Αμοργό, Κόνιτσα, Ορεινή Σερρών, Πάρο, Κύθνο, Βόλακα Δράμας και Καππαδοκία. Την εκδήλωση συνόδευσε το μουσικό σχήμα «Επτάσημο», ενώ προσκεκλημένος της βραδιάς ήταν και ο Φραγκίσκος Τζιωτάκης που μας ταξίδεψε με τους ήχους της τσαμπούνας στο όμορφο νησί της Κύθνου.

2013 Τραγουδώ και θυμάμαι, χορεύω κι ανασταίνομαι...

Το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 και ώρα 20:00, στο θέατρο του Δήμου Πεύκης, τιμήσαμε τον δικό μας άνθρωπο που βιάστηκε να φύγει από κοντά μας. Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στον πρωτοχορευτή και φίλο μας Τάκη Τσεμπερά και περιελάμβανε τραγούδια και χορούς από διάφορες περιοχές όπως η Χίος, η Κάλυμνος, ο Κινίδαρος της Νάξου, η Καρδίτσα, το Ν. Μοναστήρι Δομοκού, η Νάουσα και ο Βόλακας της Δράμας. Μορφές και φιγούρες της παράδοσής μας όπως ο Γενίτσαρος και η Μπούλα, οι Κορδελάτοι, οι Αράπηδες, αλλά και ο βλάμης, ο ξενιτεμένος, ο "πιασμένος" μηχανικός, η μπάμπω, ο τροβαδούρος, και ο φίλος, αναδείχθηκαν μέσα από διάφορα δρώμενα, ενώ παρουσιάστηκαν τα τουρκόφωνα τραγούδια των γκαγκαβούζηδων της Οινόης Ορεστιάδας και τα τραγούδια των Λαζαρίνων από τη Λευκοπηγή Κοζάνης.   

Read more: 2013 Τραγουδώ και θυμάμαι, χορεύω κι ανασταίνομαι...

2011 Χορέψτε δυο μου μάτια

Το Ανοικτό Θέατρο στο Άλσος Βεΐκου πλημμύρισε από 1.200 και πλέον φίλους του Χορευτικού Εργαστηρίου του Δήμου Ν. Ιωνίας, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, σε μια βραδιά γεμάτη μελωδίες, χορούς και τραγούδια από την παράδοση του τόπου μας.

Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι που ξεκίνησε από τη Νάξο, πέρασε στην Πάρο και την Κύθνο, τη Ζάκυνθο και τη Μικρά Ασία, στάθηκε στο Μέτσοβο, στη Δεσκάτη Γρεβενών και στην Επισκοπή Ημαθίας, ανηφόρισε στην Ανατολική Ρωμυλία και έφτασε ως την Οινόη Ορεστιάδας.

Read more: 2011 Χορέψτε δυο μου μάτια

Page 1 of 2