11ο Μαθητικό Πανόραμα Παραδοσιακών Χορών

Ένα μεγάλο χειροκρότημα και πολλά συγχαρητήρια δέχθηκαν οι μικροί χορευτές του Χορευτικού Εργαστηρίου Ν. Ιωνίας για την παρουσία τους στο Ανοιχτό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" στη Ν. Ιωνία. Στο 11ο Μαθητικό Πανόραμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών έδειξε τη δυναμική του παρουσία το νέο αίμα του Χορευτικού Εργαστηρίου, παρουσιάζοντας με επιτυχία χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, φτιάχνοντας όμορφες αναπαραστάσεις από το παρελθόν ως το πολύ κοντινό παρόν, από το παραδοσιακό ως το ρεμπέτικο.

Read more: 11ο Μαθητικό Πανόραμα Παραδοσιακών Χορών

Το Γαϊτανάκι των μικρών χορευτών

Δυναμικό «παρών» έδωσαν τα παιδιά του Χορευτικού Εργαστηρίου, στη γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Ιωνίας για τα παιδιά, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό Κέντρο (ΚΕΠ) στην πλατεία  Αγ. Γεωργίου. Αντιπροσωπευτικό τμήμα στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες όλων των ηλικιών, από παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι  και μέλη της νεανικής ομάδας, «έτριψαν  το πιπέρι», «φύτεψαν τα κουκιά», χόρεψαν με ... σκούπα και έπλεξαν το γαΐτανάκι, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι σέβονται τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, τιμούν και συνεχίζουν τις παραδόσεις των προγόνων μας.

Read more: Το Γαϊτανάκι των μικρών χορευτών

Λαογραφικός Περίπλους Αναβύσσου

Η έναστρη βραδιά του Σαββάτου 16 Ιουνίου 2013 στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αναβύσσου, διαταράχτηκε από ένα «Ελληνικό παραδοσιακό Ηχόχρωμα». Το φως του μισονυσταγμένου φεγγαριού δεν υποσχόταν τέτοια λάμψη.

Ξάφνου το πανί ζωντάνεψε και οι σκιές του πήραν σχήμα και λόγο. Γίνανε Καραγκιόζης. Ακούστηκαν σε όχλο, φωνές γεμάτες θράσος και σκέρτσο. Τις αναγνώριζες μεμιάς όλες, αλλά επέλεγες να ακούς μόνο μία. Μετά το γρήγορο φιλτράρισμα σου έμενε η θρασύτερη η πιό σπιρτόζα, αυτή του Καραγκιόζη. Μόλις η βραδιά έγινε Ελληνική, έγινε παραδοσιακή. «Έ ρε μανούλα μου...γλέντια» φώναξε ο Καραγκιόζης παρουσιαστής κι άρχισε ο Λαογραφικός Περίπλους της βραδιάς.

Μόλις δέσανε τα πλοιάρια στην Μικρά Ασία, το Παιδικό Τμήμα του Χορευτικού Εργαστηρίου Δήμου Νέας Ιωνίας αποβιβάστηκε. Οι Χοροδιδάσκαλοι Κα Μάνθα Ζήβα και Μήτσης Δημήτρης, είχαν προετοιμάσει τους χορούς και τα παιδιά στήσαν γλέντι.  Με Συρτό, Μπάλο και Καρσιλαμά,  με αργό χασάπικο, αλλά και με γρήγορη Χασαπιά δώσανε στη νύχτα... χρώμα Ελληνικό!

Read more: Λαογραφικός Περίπλους Αναβύσσου

1ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για παιδιά στο Γραμματικό

Θερμή υποδοχή εισέπραξαν οι μικροί χορευτές του Εργαστηρίου στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 στο Γραμματικό Αττικής, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών. Η διοργάνωση φιλοξένησε χορευτές και χορεύτριες μέχρι 12 ετών και το Χορευτικό Εργαστήρι συμμετείχε με αντιπροσωπευτική ομάδα 20 μαθητών των παιδικών τμημάτων.

Η πρόσκληση έγινε από τη χοροδιδάσκαλο του συλλόγου Στέλλα Μισοκοίλη. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Περιβαντολλογικός Σύλλογος Βαρνάβα, το Δημοτικό Σχολείο Άνοιξης και η παιδική χορευτική ομάδα του συλλόγου γυναικών. 

Read more: 1ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για παιδιά στο Γραμματικό

Αποκριάτικο παραδοσιακό ξεφάντωμα

 Ξεφάντωσαν παραδοσιακά με αποκριάτικα δρώμενα και τραγούδια τα παιδικά τμήματα του Χορευτικού Εργαστηρίου Ν. Ιωνίας την Κυριακή 3 Μαρτίου στο κέντρο Γαλάζιο.

 Οι μικροί μασκαράδες χόρευαν ασταμάτητα και διασκέδασαν γονείς και φίλους με  την παρουσίαση εθιμικών χορών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα παιδιά έπλεξαν γαϊτανάκι, έδειξαν "πως το τρίβουν το πιπέρι", χόρεψαν τη "σκούπα" της Λέρου και τα "κουκιά" από τη Λέσβο και άλλα πολλά, προκαλώντας το γέλιο και το ζεστό χειροκρότημα των θεατών.

Read more: Αποκριάτικο παραδοσιακό ξεφάντωμα