Μικρασία ...φεύγαμε και για σένα λεγαμε

Το Χορευτικό Εργαστήρι τίμησε τον Μικρασιατικό Πολιτισμό στο Μέγαρο Μουσικής

Η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας - Ν. Φιλαδελφείας  την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016, τίμησε τις προσφυγικές της ρίζες με μια εντυπωσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο:   «Μικρά Ασία: Φεύγαμε, και για σένα λέγαμε!». 

Τη βραδιά στην οποία συμμετείχε το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, έντυσαν με τις μουσικές τους ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Γιάννης Παυλόπουλος, η Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ συμμετείχαν ο Βυζαντινός Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς  Μητρόπολης  Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας, η Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, ο χορευτικός όμιλος «Ειρήνη», το εργαστήρι τέχνης και πολιτισμού και η χορευτική ομάδα ενορίας Παναγίας Πρασίνου Λόφου Ν.Ηρακλείου. Οι εξαιρετικές φωνές του Ζαχαρία Καρούνη, της Σοφίας Μάνου και της Χαριτίνης Πανοπούλου ζέσταναν τη βραδιά αναδεικνύοντας το μεγαλείο του μικρασιατικού πολιτισμού. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Ζαχαρίας Καρούνης ενώ την σκηνική επιμέλεια είχε η κ. Σοφία Σπυράτου.

Το Χορευτικό Εργαστήρι  Ν. Ιωνίας  έλαβε μέρος αποδίδοντας χορούς του Ποντιακού Ελληνισμού,  ξεσηκώνοντας τον ενθουσιασμό των περίπου δύο χιλιάδων θεατών. Τους χορευτές πλαισίωσαν οι μουσικοί  του «Ευξείνιου Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου» με επικεφαλής τον Δημήτρη Καρασσαβίδη. Στη συνέχεια το Εργαστήρι ταξίδεψε τους θεατές με άρωμα Πόλης στην κοιτίδα του μικρασιατικού πολιτισμού, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα. Την παρουσίαση των χορών επιμελήθηκε ο κ. Δημήτρης Μήτσης και η κ. Μάνθα Ζήβα, ενώ οι εντυπωσιακές φορεσιές που έντυσαν τους χορευτές ανήκουν στο βεστιάριο της κ Κατερίνας Βάλβη και Νίκης Αγιασματζή.

Read more: Μικρασία ...φεύγαμε και για σένα λεγαμε

Με μικρασιάτικους σκοπούς από την Αργυρούπολη στην Κρήτη

Με δυο παράστασεις αφιερωμένες στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας ολοκληρωσέ τις εμφανίσεις του το Χορευτικό Εργαστήρι Ν. Ιωνίας λίγο πριν την καλοκαιρινή ανάπαυλα.

Αρχικά συμμετείχε στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Αργυρούπολη, μετά από πρόσκληση του συλλόγου "Χορεία". 

Έπειτα μια πολυμελής αποστολή κατευθύνθηκε νότια στο νησί της Κρήτης και συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου. Εκεί εμφανίστηκε στο ορεινό χωριό "Φιλίσια", το οποίο εχει καππαδοκικές ρίζες.

Read more: Με μικρασιάτικους σκοπούς από την Αργυρούπολη στην Κρήτη

Το Χορευτικό Εργαστήρι στο θέατρο "Δόρα Στράτου"

Emmeleia 2013 Dora StratouΜια ποιοτική εμφάνιση πραγματοποίησε για μια ακόμη φορά το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας στο ιστορικό θέατρο παραδοσιακών χορών "Δόρα Στράτου". Μια πολυπληθής ομάδα χορευτών συμμετείχε στο Φεστιβάλ "Εμμέλεια", που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο θέατρο "Δόρα Στράτου". Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ,στις 23 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν από το Χορευτικό Εργαστήρι χοροί και τραγούδια των Γκαγκαβούζηδων, από τη Άνω Οινόη Ορεστιάδας.

 

Read more: Το Χορευτικό Εργαστήρι στο θέατρο "Δόρα Στράτου"

Συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Ποντίων στα Σούρμενα

Με μια εξαιρετική παρουσία πλαισίωσε το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας το Παμποντιακόν Πανοΰρ στα Σούρμενα το τριήμερο της Κυριακή του Θωμά. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό θεσμό που είναι καθιερωμένος χρόνια τώρα και πάντοτε προσελκλυει πλήθος κόσμου στις τριήμερες εκδηλώσεις του.

Το Χορευτικό Εργαστήρι παρουσίασε χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας με μια πολυάριθμη αποστολή χορευτών. Οι χοροί και οι μελωδίες ταξίδεψαν τους θεατές στις μακρινές πατρίδες της Ανατολής και η εικόνα συμπληρώθηκε από την ενδυματολογική πανδαισία των παραδοσιακών φορεσιών από διάφορες περιοχές της Καππαδοκίας

Read more: Συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Ποντίων στα Σούρμενα

Το Χορευτικό Εργαστήρι στο νησί της Αποκάλυψης

Σε μια ξεχωριστή χορευτική συνάντηση έδωσε το παρών το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας. Μια μεγάλη ομάδα χορευτών μαζί με τους δασκάλους τους Δημήτρη Μήτση και Μάνθα Ζήβα, ταξίδεψαν στο νησί της Αποκάλυψης, τη γραφική Πάτμο για να συμμετάσχουν στο 4ο Συναπάντημα Παραδοσιακών Χορών.

 

Read more: Το Χορευτικό Εργαστήρι στο νησί της Αποκάλυψης

Page 1 of 2