Το Χορευτικό Εργαστήρι στο θέατρο "Δόρα Στράτου"

Emmeleia 2013 Dora StratouΜια ποιοτική εμφάνιση πραγματοποίησε για μια ακόμη φορά το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας στο ιστορικό θέατρο παραδοσιακών χορών "Δόρα Στράτου". Μια πολυπληθής ομάδα χορευτών συμμετείχε στο Φεστιβάλ "Εμμέλεια", που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο θέατρο "Δόρα Στράτου". Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ,στις 23 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν από το Χορευτικό Εργαστήρι χοροί και τραγούδια των Γκαγκαβούζηδων, από τη Άνω Οινόη Ορεστιάδας.

 

Η ιδιαίτερη παράδοση των Γκαγκαβούζηδων έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για το Χορευτικό Εργαστήρι, χάρις την άψογη συνεργασία των δασκάλων Δ. Μήτση και Μ. Ζήβα, με τον Άγγελο Νικολαΐδη, ο οποίος είναι γνώστης της ιδιαίτερης περιοχής των Γκαγκαβούζηδων και μελετητής της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Με ταπεινότητα και σεμνότητα το Χορευτικό Εργαστήρι, δυο χρόνια τώρα προσπαθεί να μεταφέρει αυτή την ιδιαίτερη χορευτική, μουσική και γλωσσική παράδοση στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη εμφάνιση δε, ήταν αφιερωμένη σε έναν άξιο μελετητή των Γκαγκαβούζηδων, τον Χρήστο Κοζαρίδη, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας.

Στο χοροστάσι της Δόρας Στράτου συνόδευσαν τους χορευτές οι εξαίρετοι μουσικοί, Β. Γραμματικός στην γκάιντα, Λ. Ακριβόπουλος στα κρουστά και Αλ. Κατσαρού στο τραγούδι. Τη σκηνική επιμέλεια είχε η Μ. Ζήβα και την ενδυματολογική η Κ. Βάλβη και η Ν. Αγιασμαντζή.